maandag 18 april 2016

MTB Clinic bij Mikey's bike adventures (level 4/enduro) 03-04-2016

Om mijn vaardigheden op peil te houden en zelfs een beetje uit te breiden, wilde ik ook in 2016 weer een mountainbike clinic volgen. Omdat dit vorig jaar bij Mikey erg goed bevallen was, had ik dus bij hem de level 4 clinic geboekt, ook wel de enduro clinic.
Om goed aan je skills te werken, wordt deze clinic bij Malmedy gegeven. Een aardig stukje rijden, maar dan zit je ook wel in een van de vetste mountainbike gebieden binnen handbereik.

De wekker ging dan ook al erg vroeg, zodat ik om 6 uur 's ochtends al in de auto kon zitten. Het saaiste deel van de rit is helaas ook het langst, maar zodra je over de grens bent beginnen gelukkig de mooie vergezichten al.
Onderweg weinig vertragingen, dus ook netjes op tijd aangekomen bij het hotel waar we zouden starten. Zelfs nog voordat Mikey er was!

Nadat Mikey aangekomen was, heeft iedereen zichzelf voorgesteld, met zijn verbeterpunten.
Mijn verbeterpunten zijn de bunny hop en gecontroleerd springen.
Van de parkeerplaats af volgde gelijk een zware asfalt klim, waar ik erg blij was met mijn voor derailleur.

Eenmaal boven aangekomen, mochten we op gaan warmen met een enduro trail. Gelijk een pittige afdaling, waar ik even goed wakker geschud werd. Steil naar beneden, veel bochten en hier en daar wat modder.
De beentjes waren al wakker, maar nu de rest ook zullen we maar zeggen.

We stopten verder op de trail nog een paar keer om wat obstakels te bekijken en technieken te bespreken.
Dan ook nog een lesje fiets tillen, bij een trail waar het toch echt te steil was om te kunnen fietsen.

Bij een mooi hoog gelegen stuk met veel wortels mochten we nog even oefenen met het er overheen fietsen. Een kwestie van de juiste lijn bepalen en doorzetten.

Aangekomen op "de oefen locatie", werden we allemaal weer even op de juiste basis houding gewezen. Voor mij een makkie, want die had ik nog onthouden van vorig jaar.

Op de oefen locatie begonnen we gelijk goed pittig, met het oefenen van de nose wheely op een steile helling.
Daarna werden onze grenzen getest met een dubbele drop-off.

Ook zette Mikey een oefen parcours uit om onze skills te testen. Hier mochten we ons uitleven op een steile klim met een bocht, een steile afdaling met een bocht en de dubbele drop-off nog een paar keer oefenen

Bochten oefenen op steil terrein
Bochten techniek flink overdrijven


"putting the power down"

Tussen de oefeningen door namen we nog even de tijd om een boterhammetje te eten, met uiteraard het gebruikelijke technische geneuzel (mountainbikers onder elkaar....).

Na de pauze mochten we onze airtime nog een beetje bijschaven. Een kleine sprong zorgde ervoor dat je de juiste techniek moest gebruiken om überhaupt los te komen van de grond. Iets wat Mikey ons natuurlijk graag wilde leren! Na een paar keer oefenen lukte het iedereen om een sprongetje te maken.

Dan werd het nu tijd om te leren een trail beter te lezen. Hiervoor pakten we een vrij lange afdaling. Eerst reden die helemaal naar beneden, om hem daarna stukje voor stukje te gaan lezen.
Want hoe kun je nu het beste die ene bocht aansnijden? Of hoe ga je nu het beste om met die wortels?
Een leerzame sessie, want je gaat dingen zien die je anders niet zou zien. Je hoeft niet altijd het aangegeven pad te gebruiken, zeker niet als een ander pad beter bij je past.

Dan de laatste afdaling voor vandaag. Dit is een afdaling die wel vaker in downhill wedstrijden werd gebruikt en dat geloof ik graag. Erg stijl, veel bochten en hier en daar een dropje.
Genieten dus!

Beneden aangekomen hebben we nog even flink mogen oefenen aan onze bunny hop skills. Ik dacht dat ik de techniek redelijk uitvoerde, maar toch lukte het nooit.
Wat bleek, ik beweeg mijn gewicht bij het inzetten van de manual niet genoeg omlaag. Daardoor lift mijn voorwiel niet goed genoeg en kan ik geen momentum creëren om het achterwiel te liften. Een stukje huiswerk dus!

Na die lange afdaling van net, moest er natuurlijk ook nog even flink geklommen worden. Een klim met 120 hoogtemeters wachtte ons dan ook, om weer terug te komen bij het startpunt.

Met deze clinic heb ik weer veel geleerd. Ik weet nu van mezelf dat ik de grenzen nog wat meer op mag zoeken, want op mijn thuis parcoursen bereik ik die duidelijk nog niet.
Daarnaast weet ik wat beter hoe ik sneller aan kan passen op onbekend terrein, wat ook erg nuttig is natuurlijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten