zondag 11 december 2016

MTB Bikecheck: Rose Granite Chief


Hoewel ik mijn granite chief alweer een jaartje heb, heb ik nog nooit uitgelegd waarom de bike er bij staat zoals hij dat nu doet. Hoog tijd natuurlijk!

De chief in actie op 1 van de vele rockgardens in Zoetermeer
Voorgeschiedenis
Zoals de meeste nederlandse mountainbikers ben ook ik begonnen op een XC hardtail. Sterker nog, toen ik mijn "chief" kocht stond er nog een XC hardtail in de schuur!
Via een gary fisher XC fully was ik al snel overgestapt naar een volgeveerde fiets met 120mm veerweg. Mijn rijden bleef alleen ruiger worden, waardoor deze nerve eigenlijk niet meer voldeed.
De verschillende rock gardens, trap afdalingen en de kleine sprong hier en daar was het frame dan ook al een keer teveel geworden.

Daarom werd het tijd om over te stappen op een wat heftigere fiets. En "echte" enduro fiets wilde ik echter (nog) niet, dus werd het een zoektocht naar een betaalbare trailbike, die ook nog eens een beetje naar mijn zin was afgemonteerd.
Al snel kwam ik bij het duitse rose uit, waar je de fiets helemaal naar je eigen wensen kunt samenstellen.
Als ik toen had geweten hoeveel ik alsnog zou aanpassen, was mijn keuze misschien wel heel anders geweest, maar daarover later meer ;-)

De basis
Als basis nam ik de goedkoopste versie van de granite chief. De granite chief is een fiets met 27,5" wielen en 150mm veerweg. Een trailbike met veel veerweg dus. Maargoed, ik wil er ook in het buitenland goed mee uit de voeten kunnen en klimmen zie ik toch meer als noodzakelijk kwaad.

De standaard wielset vond ik niet mooi, dus koos ik voor een spank spike wielset, in het groen. Lekker opvallend en opvallend goed!
Qua vering bleef de fiets wel standaard, met een sektor vork en monarch RT3 demper.
Een vaste zadelpen moest plaatsmaken voor een rockshox reverb natuurlijk, want dat past we bij zo'n dikke fiets.
Standaard werd er een triple gemonteerd, maar dat vond ik wat overkill. Daarom een 2x10 shimano groep erop, wat een mix van XT derailleurs en SLX shifters werd. Een raceface crank om het af te maken.
Shimano maakt goede remmen naar mijn mening, dus koos ik voor simpel en goed. Deore dus. Wel met een 203mm schijf voor en 180mm achter (kleiner past overigens niet in het frame).

Afgemaakt met een set shimano SPD pedalen, ziet dat er dan zo uit:
En eerlijk is eerlijk, wat een vooruitgang was dat! Veel meer vertrouwen in technische passages, veel meer rust in rock gardens, een echte trailbike. 
In maatje M is hij misschien wat aan de kleine kant (ik ben 1.87m), maar door mijn lange benen en korte bovenlijf heb ik een sterke voorkeur voor een korte fiets.

Wat doe ik met de fiets?
De chief wordt heel veelzijdig gebruikt. Zo gebruik ik hem tijdens mijn lokale XC rondje, maar neem ik hem ook mee naar het buitenland.
In Zoetermeer zit ook een BMX baan, waar ik hem ook al eens losgelaten heb.
Al met al merk je het al; het is een veelzijdige fiets.
Vrienden die van een lichte XC fiets komen en er eens een stukje op proberen noemen het vaak een tank, of een zwaargewicht.
Nu is hij met ruim 14 kilo ook geen lichtgewicht en zeker met de bomb proef wielen/banden die gemonteerd zijn is hij ook niet erg lichtvoetig.
Hij doet echter precies wat ik van hem verlang. Ik kan er een XC rondje mee doe, maar ook een bikepark bezoek schuwt hij niet. En alles daar tussenin natuurlijk!

Wat is er veranderd?De chief heb ik nu ruim een jaar. En in dat jaar is er behoorlijk wat veranderd!

Remmen
Omdat ik er toch wat extremere dingen mee ging doen dan ik voorheen deed, koos ik voor een set ZEE remmen om de "basic" deore remmen mee te vervangen.
Dit zijn de vierzuiger remmen van shimano, waardoor ze erg krachtig zijn. Zo krachtig, dat ik niet kon wennen aan het aan/uit gevoel op lage snelheid.
Daarom ben ik uiteindelijk uitgekomen op een set shimano SLX remmen (de nieuwe, M7000 serie).
De schijven zijn hierin onveranderd gebleven.

Voorvork
Het is niet dat de sektor een slechte vork is, absoluut niet zelfs, maar bij echt snelle afdalingen viel het me op dat bij hard remmen de vork toch wat flex vertoonde.
Daarom heb ik de voorvork vervangen door een pike. Als je het doet moet je het goed doen, dus koos ik gelijk voor een pike met DPA. Hierdoor kan ik de vork tijdens een steile klim op 120mm zetten, waardoor mijn stuur 3cm lager komt te staan. 
Meer druk op het voorwiel betekent makkelijker klimmen.
In de afdaling zet je hem dan weer omhoog naar 150mm, voor maximale fun!

Schakelgroep
Van 2x10 ben ik naar 1x11 gegaan. Ook hier heb ik weer gekozen voor veel "bang for your buck", met een wat aparte configuratie.
Een SLX shifter, met een SLX derailleur en een sunrace cassette.
Waarom vraag je je af? Omdat ik een zo breed mogelijk bereik wilde, zonder aan de XD body van SRAM vast te zitten.
Op het moment van bestellen was de 11-46 cassette van shimano nog niet leverbaar, de sunrace wel.
Achteraf gezien was ik daar erg blij mee, aangezien de shimano cassette een erg rare laatste stap heeft in het bereik. Sunrace doet dat wat gelijkmatiger.
Qua schakelperformance merk ik geen verschil, dus ik ben er zeker tevreden over!

Wielen
Hoewel de spank wielset erg goed bevalt, heb ik in dit jaar al twee keer langs de kant gestaan met een kapotte body. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb om deze te vervangen door de trail wielen van bike components.
Dan krijg je een setje shimano naven, gespaakt op DT-swiss velgen.
Misschien wat aan de zware kant met bijna 2 kilo, maar wel degelijk en stijf. Minstens zo belangrijk op een trailbike als de chief natuurlijk.

Zadelpen
Het 2015 model (en eerder) van de reverb staat er een beetje bekend om, na verloop van tijd gaat de zadelpen "zakken". Als de zadelpen in de hoogste stand staat, zakt hij dan een paar cm in als je er op gaat zitten.
Het enige wat je kunt doen is hem opsturen voor garantie, waarna je een nieuwe krijgt.
Toen de mijne dat probleem kreeg, had ik dan ook geen trek om te wachten op een nieuwe, dus ging ik opzoek naar een andere.
Ik kwam uit bij de raceface turbine dropper. Een prettig ding in gebruik en tot op heden werkt hij perfect!

Banden
Begonnen op een set nobby nic banden, werd al snel de voorband vervangen voor een hans dampf.
Dat trapte toch wat aan de zware kant, dus verving ik de achterband voor een rock razor. Hoewel dat al een stuk beter werkte voor mijn gebruik, kwam ik er achter dat de rock razor (semi slick als het eigenlijk is) niet zoveel grip heeft in natte klei grond. En omdat ik naast een route woon die daaruit bestaat, was het geen super combi voor mijn thuis parcours.
Dan opzoek naar een allround set, die vooruit te trappen is op asfalt maar ook in de klein goed zijn werk doet.
Ik kwam uit bij vittoria (voorheen geax), de goma wel te verstaan.
Geen lichte band (een kilo per stuk in de 2.4 TNT versie), maar deze band voldeed wel aan al mijn eisen.

Pedalen
Begonnen op de chief met SPD, maar al snel overgestapt op shimano saint flat pedalen.
In de alpen zijn nu al bewezen, met hier en daar een wandel sessie en het snel aan de grond kunnen zetten van een voet.
Saint pedalen zijn echter zowel berucht als beroemd. Beroemd om de goede grip die ze geven, berucht om de lagers in de pedalen. Deze lopen erg snel los namelijk.
Daarom uiteindelijk overgestapt naar een set raceface chester flat pedalen. Groen uiteraard ;-)

Hoe ziet dat er inmiddels uit?
De chief, hier nog met shimano saint pedalen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten